Nødvendigheter på kjøkkenet

Som fattig student, slik jeg jo er, er det noen basisvarer det er lurt å kjøpe når man får stipend eller lønning, slik at man har det når det skulle begynne å skrante på kortet. Her er noen nyttige tips på hvilke matvarer du alltid burde ha i kjøleskapet.

First Price selger egg til 29 kr pakken, og i hver pakke er det 18 egg. Dette kan være så mye som halv pris på andre egg. Med egg kan du lage mye forskjellig, det kan brukes som pålegg, tilbehør eller en middag i seg selv! Egg inneholder nemlig mye proteiner, og proteiner gjør at du føler deg fortere og lengre mett enn det karbohydrater og fett gjør. Dessuten trenger kroppen proteiner for vedlikehold, bygging av muskler og en rekke andre ting du helst ikke vil at den skal slutte med.

Nudler eller spaghetti er også veldig kjekt å ha. For nudler, ta en tur på en eksotisk butikk, alternativt på Rema1000, og kjøp for eksempel yum-yum-nudler. Disse er praktiske fordi de kommer med krydder som gir god smak. First Price har også nudler, men da er definitivt yum-yum å foretrekke. First Price har spaghetti, til 11 kr/kg.

Ris kan du få svært billig, vi bruker Jasimnris kjøpt på Spar til 35kr for 4 kg. 4 kg ris holder lenge. Ris er billig tilbehør til hva som helst, og billig ris funker fint så lenge den får koke lenge nok.

Salt og pepper og litt diverse annet krydder kan friske opp et ellers grusomt kjedelig måltid.

Kjøtt må man ha for å få litt variasjon og proteiner i kosten. Biff er selvfølgelig dyrt, og som regel ikke aktuelt for en student. Men man kan få annet kjøtt til relativt fornuftige priser, for eksempel fisk og kylling.

Tunfisk fra First Price koster 11kr for to bokser på 170 g hver, tunfiskomelett er en flott, billig og sunn middag. Laksekoteletter er svinebillig, og koster 20kr for 500g! Spis gjerne sammen med ris.

Frossen kyllingfilet fra First Price koster 117kr for 2,2 kg. Det er ca. 8 fileter i en pakke, det vil si 15kr pr. filet. Disse er store, og kan stekes, ovnsbakes, eller tilberedes på en hvilken som helst annen måte. Bare husk at hygienen er viktig når du skal jobbe med rå kylling.

Grønnsaker er viktig for et sunt kosthold, men dette er gjerne dyrt. First Price-gulrøtter til 16kr pr. kg er godt og billig, og sunt, og de kan fint  skjæres i strimler eller biter, spises rå, kokes, stekes og alt annet du kan gjøre med andre gulrøtter. Broccoli til 14kr, kål til 10kr/kg, og dette er prisene på Spar, så du kan helt fint få det billigere enn dette hvis du går på for eksempel Kiwi.

Et generelt tips når det gjelder billig-produkter i forhold til merkevarer: Hvis det er et ubehandlet produkt, som egg, grønnsaker og liknende, så spiller det ikke egentlig noen rolle hvilket produkt du velger. Det er kanskje riktigere fasong og mer praktiske størrelser på merkeproduktet, men hallo – en gulrot er en gulrot. Det er mer vann i first-price-kyllingfileter, men til gjengjeld koster de halvparten så mye som alt annet, så det blir billigere likevel. Hvis du derimot skal kjøpe behandlede varer, som kjøttdeig, brød og så videre, er det lurt å ta en kikk på næringsinnholdet og innholdsdeklarasjonen for å forsikre deg om at du betaler for noe mer enn bare hvetemel og vann.

Ellers kan jeg bare si: Skaff deg fryseboks og se etter tilbud!

Dette innlegget ble publisert i Diverse tips. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s