Vegetaruke!

Bønner. Linser. Egg. Nøtter. Yoghurt. Grønnsaker. Jepp, denne uka prøver vi oss som vegetarianere!

Eller, egentlig disse to ukene, for å være helt ærlig.

De fleste har vel fått med seg nå at det å kutte ned kjøttinntaket er fornuftig når man ser på miljøet, siden det krever utrolig mange flere ressurser å produsere kjøtt enn noen andre kilder til næring som vi mennesker inntar. Derfor foreslo jeg for samboeren min at vi skulle prøve oss med en uke eller to som vegetarianere, sånn at vi kunne bli kjent med noen vegetaroppskrifter og på den måten redusere kjøttinntaket vårt permanent.

 

Foreløpig har det gått ganske bra. Den største suksessen må nok sies å være vegetar-taco, der man bytter ut kjøttdeigen med bønner, og ellers lager det til akkurat som man pleier. (Det er kanskje litt juks, for helt seriøst Hvor feil kan det gå når man lager taco, liksom.) Her synes jeg personlig at forskjellen var såpass liten at jeg faktisk gjerne gjør det skiftet permanent, altså.

Og blomkål- og brokkoligratengen med ostesaus fra i dag, namnam. Men det var vel strengt tatt ganske trygt, det her og… Makaroni og ost, liksom.

Den største tragedien var nok at vi prøvde tofu-wok i går, med grønne bønner og risnudler. Hovedproblemet var nok at samboeren ikke liker grønne bønner… Så godt følger jeg med, liksom. I tillegg var tofuen ganske smakløs og uvant i konsistensen. Men vi gir oss ikke, vi skal nok klare å få til en tofu-rett som vi liker! Og da, kjære leser! DA skal jeg dele den med deg!

Altså. Når jeg prøvde å behandle dette som kylling, når det ser ut som svamp, så fortjente jeg kanskje ikke at det skulle bli så godt.

Hva er mine observasjoner som vegetarianer så langt?

– Når man prøver å komme med erstatningsmatvarer – som tofu istedenfor kylling – så vil det naturlig nok ikke smake det samme, tofu og kylling oppfører seg ikke likt – så følg oppskriftene!

– Tofu ser ut og kjennes ut som svamp, og trenger litt kjærlighet før den blir det høydepunktet i en rett som vi er vant til at kjøtt skal ha.

– Det finnes tusen forskjellige typer tofu. Med variasjoner innad i hver type. Tofuen du får i miso-suppe? Silke-tofu, som du får i mange forskjellige fasthetsgrader. Tofuen vi kjøpte? Svamp. Som du også får i forskjellige fasthetsgrader. Ikke at jeg vet om det hadde hjulpet så veldig med en annen fasthet… Men vi har ikke gitt opp!

– Og husk å ha i noe mer enn bare grønnsaker! En kollega nevnte at de hadde laget vegetar-taco med blomkål og brokkoli istedenfor kjøttdeig, og det hadde smakt godt, det, men de var jo blitt så fort sultne igjen. Ja, det blir man når man ikke får i seg like mye proteiner som man er vant til. Derfor er det viktig å ha i en kilde til proteiner i maten, som bønner, linser, erter, tofu, egg eller lignende. Proteiner gir nemlig dobbelt så mye metthetsfølelse som karbohydrater og fett.

 

Ukas handleliste var derfor følgende:

Kidneybønner (til tacoen)

Svarte bønner

Kikerter (til hummus)

Hvite bønner

Hermetiske tomater

Egg

Tofu (…neste uke sannsynligvis en annen type…)

Og at vi vanligvis kjøper av grønnsaker (agurk, tomat, gulrot, løk, hvitløk, og andre ting vi skulle få lyst på når vi er på butikken).

Så, tar du utfordringen? Er du villig til å lage taco med bønner? (Det er lov å lage i tillegg til kjøttdeig, altså. I hvert fall den første gangen.)

 

Dette innlegget ble publisert i Eksperiment, Middag, På hybelkjøkken, Vegetar. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s