Oppskrift: Chop suey chicken

Chop suey er en matrett man finner i mange asiatiske land, men har virkelig funnet seg til rette i USA, der du kan bestille retten i enhver kinarestaurant. I Asia brukes det naturlig nok mange forskjellige matvarer i forhold til hva vi vanligvis har i skapene våre her i Norge, så her kjøper nok de fleste enten take-away eller ferdig laget saus på pose når de vil ha chop suey. I Rema 1000 sitt oppskriftshefte for august, fant jeg denne oppskriften og tenkte at dette skal jeg jammen prøve. Det smakte utrolig godt, og jeg vil absolutt anbefale det hvis du har lyst til å prøve deg på noe nytt!

Oppskriftene jeg har funnet på nett, har inkludert sesamolje, risvin, oyster sauce og en rekke andre ingredienser jeg knapt vet hva er. Her kommer imidlertid en oppskrift du kan lage av ingredienser du finner på en vanlig matbutikk.

Grønnsakene kan du gjerne variere! Man kan også bruke vårløk, persillerot, brokkoli, bønnespirer og bambusskudd, for å nevne noe. Oppskriften blir ganske dyr om du må kjøpe inn alle ingrediensene, men om du bruker noe av det du har fra før, er det mye å spare.

 

Utstyr:

 • Wok eller stekepanne
 • Kniv & fjøl
 • Desilitermål
 • To skåler

 

Ingredienser:

Det hele kommer på 170 kr om du må kjøpe inn det du trenger av sauser og slikt.

 • 2 gulrøtter (5 kr)
 • 1 løk (6 kr)
 • 1 paprika (8 kr)
 • 3-4 champignon (8 kr)
 • 0,5 kinakål (13 kr)
 • 1 spiseskje finhakket ingefær (innkjøpspris 14 kr, da har du til gjengjeld mye til overs)
 • 6 fedd hvitløk (1 kr)
 • 3 kyllingfileter (50 kr)
 • 1 dl sweet chili sauce (25 kr for hel flaske)
 • 3 spiseskjeer soyasaus (25 kr for hel flaske)
 • Hønsebuljong (15 kr for hel pakke)
 • 4 dl ris
 • Maizena

IMG_8854

 

Fremgangsmåte:

Alle ingrediensene her skal hakkes opp. Start med å hakke opp grønnsakene i strimler. 6-7 cm er en fin makslengde.

Jeg hakker opp gulrøttene i 2-3 mm brede strimler, paprikaen i underkant av en cm, kinakålen i 1 cm og soppen deler jeg først på midten, før jeg hakker hver bit opp i 2-3 mm tykke skiver.

IMG_8859

 

Ha alt oppi en skål, og hakk opp hvitløken. Dette gjøres enklest ved å legge ett og ett fedd under flatsiden av knivbladet og legge vekten oppå, slik at man knuser feddet. Deretter finhakkes det. Bland den finhakkede hvitløken med grønnsakene.

 

IMG_8861

 

Nå er det tid for ingefæren. Hvis du har en bit på omtrent størrelsen på bildet, kan du trygt dele den i to og bruke halvparten.

IMG_8862

Skrell ingefæren, enten med kniv eller gulrotskreller. Gulrotskreller er enklest hvis ingefæren har en jevn overflate, lik den på bildet. Er det derimot en veldig ujevn overflate, er det enklere å gjøre med kniv. For å finhakke ingefær, er det lurt å først skjære tynne skiver, og deretter alle skivene på en gang i tynne strimler, før strimlene i bunker på 6-7 hakker opp i små biter. Legg ingefæren i en annen skål enn der du har grønnsakene. Skålen må være stor nok til å få plass til kyllingfiletene.

Nå er det på tide å skjære opp kyllingen. Det er veldig hyggelig når man har dyr, for plutselig får man selskap på kjøkkenet.

IMG_8865 Ikke gi dyrene hvitløk, men avskjær fra kyllingen går fint.

Skjær først i 1 cm tykke strimler, før du skjærer hver strimmel i 2 cm store biter. Ha bitene oppi skålen der du alt har ingefær, og bland det godt.

IMG_8867

 

Neste skritt er å koke opp buljong. Jeg har allerede prøvd, og nei, det går ikke an å løse opp buljongterningen i kaldt vann, du må nok varme det opp. Fyll en halv liter vann i en kjele og ha i en buljongterning, og sett det på plata. Mens du venter på at det skal koke, setter du stekepannen eller woken på plata og begynner å varme den opp…

IMG_8868

 

Ha olje i stekepannen eller woken. Legg tuppen av stekespaden nedi. Når det er varmt nok, begynner det å frese litt i oljen. Ha litt av grønnsakene i woken – men bare litt om gangen. Det må ikke ligge i flere lag, alle bitene må ha kontakt med bunnen av stekepannen eller woken.

IMG_8869

På bildet ser du passende mengde. Wok det hele i et minutt eller to, til du får litt farge og varme på det og grønnsakene begynner å mykne, før du heller det over i en skål og har i en ny ladning. For hver ladning, drypper du over noen dråper med soyasaus.

IMG_8870

En eller annen gang i løpet av denne prosessen har buljongvannet kokt. Hell over på en skål eller noe annet for å oppbevare den, og hell 4 dl ris i kjelen. Du kan enten koke etter anvisning på pakken, eller følge følgende metode: Putt lillefingeren ned i kjelen slik at fingertuppen berører toppen av risen. Fyll på med vann til det dekker det nederste leddet, og sett kjelen på plata. Kok opp, sett plata ned på 3 og sett på lokk.

 

Etter at du er ferdig med dette, er det tid for å steke kyllingen. Kyllingen skal koke senere, så det er ikke så viktig om det blir gjennomkokt, men den skal få litt farge på utsiden. Det er fortsatt viktig å ha passe mengde i woken eller stekepannen.

IMG_8871

I stekepanne kan du sannsynligvis få plass til alt på en gang. I wok trekker du det stekte kjøttet opp på kantene av woken, der det ikke er like varmt, før du har i neste ladning. Når alt kjøttet har blitt stekt på denne måten, heller du over buljongen. La dette koke i omtrent fem minutter, slik at kyllingen blir gjennomkokt.

IMG_8872

Nå har du i to spiseskjeer soya og en dl sweet chili sauce. Smak på sausen. Er den for lite salt? Tilsett mer soya. Smaker den for tynt? Tilsett mer sweet chili sauce. Smaker den for mye? Det går helt fint.

Tilsett tre store spiseskjeer Maizena og la det fortsette å koke i et minutt til. Deretter har du oppi grønnsakene og blander det hele frem til grønnsakene har blitt varme; det tar neppe mer enn et minutt eller to. Nå bør risen også være klar til å spises.

IMG_8888

Vel bekomme!

 

 

 

 

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i 30-60 min, Middag, Oppskrifter, Over 110 kr, På hybelkjøkken. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s