Oppskrift: Sushi, enkelt forklart!

Sushi er en japansk rett – Japans nasjonalrett, faktisk, ifølge Wikipedia – som stort sett baserer seg på ris og fisk. Sushi-risen er rundkornet, og skal ha en viss mengde eddik i seg før den brukes til å lage maten. Opprinnelig var det en form for fast-food, siden man enkelt kunne rulle risen og fisken inn i flak av tang og dermed spise på farten. Både tradisjonelt og i dag spises sushi med hendene i Japan, mens vi over stort sett hele resten av verden bruker pinner.

Sushi er godt og relativt enkelt å lage, dersom man har tålmodighet til å grise litt de første gangene man prøver. Mange av ingrediensene kjøpes i relativt store pakker, men kan dermed brukes til flere måltider. Blue Dragon er det mest utbredte merket for sushiingredienser i Norge, men på Lerøy Mat selger de også Saitaku, som er billigere på mange av ingrediensene. Jeg skriver her opp både den omtrentlige prisen for dagens måltid, og prisen totalt.

Utstyr:

 • En skarp kniv & skjærefjøl
 • To kjeler
 • Bambusmatte spesielt for å rulle maki-sushi (kan kjøpes de fleste steder der de selger sushi-ingredienser, vår er kjøpt på Lerøy Mat på Galleriet i Bergen)
 • Spisepinner (valgfritt, men praktisk. Gaffel deler gjerne bitene på midten, og metallet setter litt smak)

Jeg er litt usikker på hva som koster hva av disse forskjellige ingrediensene fra Saitaku, men til sammen blir det i hvert fall riktig.

Til sammen: 223 kr

For dette måltidet: 122 kr

Ingredienser:

 • 250 g sushi-ris (Saitaku, 30kr for 500g – 15kr)
 • Riseddik (Saitaku, 20kr, holder til 4-5 ganger – 5kr)
 • Syltet ingefær (Saitaku, 37kr, holder lenge – 5kr)
 • Nori (tang, Blue Dragon er billigere her; 40kr for 10 ark, vi brukte 5 – 20kr)
 • Wasabi (Saitaku, 25kr, holder lenge – 5kr)
 • 200g rå laks (Salma til halv pris grunnet dato; 25kr)
 • 4 kamskjell (hadde liggende i fryseren, ca. 10kr)
 • En pakke crabsticks (ca. 15kr)
 • En avocado (13kr)
 • En agurk (8kr)


Fremgangsmåte:

Start med å sette på risen og la den koke som det står på pakken. Mens du venter på dette, kan du skjære opp agurken og avocadoen som dette:

Så skjærer du opp fisken. Dersom du, som meg, vil lage maki (altså ruller med tang utenpå), skjærer du noen striper på 6-7 mm hver vei, og like lange som nori-flaket (altså tang-flaket). Det skal være én sånn stripe i bredden i hver maki (se bilde lenger ned). Hvis laksebiten ikke er så lang, skjærer du bare litt flere, så du kan legge dem etter hverandre. Jeg skar opp så jeg hadde til to makier. Så skjærer du resten av fisken i flak, og gjør det samme med kamskjellene.

Slik så tallerkenen min ut etter at jeg var ferdig med å skjære opp sjømaten.

Når risen begynner å nærme seg ferdig, tar du riktig mengde riseddik i den andre kjelen og tilsetter riktig mengde sukker. (Denne mengden varierer fra oppskrift til oppskrift, derfor skriver jeg ikke mer spesifikt her.) Så har du dette oppi risen og vender det forsiktig inn – pass på så du ikke moser risen helt. La kjelen stå, du skal bruke den senere. Nå må du vente på at risen kjøler seg nok ned til at du kan behandle den – jeg la den ut på en tallerken og spredte den utover slik at den skulle kjølne fortere. Mens du venter, kan du pakke bambusmatten inn i plastikk, dette er mer hygienisk, og mange mener det blir enklere av dette også.

Når risen så er avkjølt, legger du et nori-flak på matten.

Ha litt vann i kjelen du kokte opp eddiken i, og ta vann på hendene. Dette gjør det mye lettere å behandle risen uten at den klistrer seg helt fast i fingrene dine. Klem så forsiktig ris utover omtrent 2/3 av matten, og legg på en stripe laks og en stripe agurk. 

Så tar du forsiktig tak i den ene enden av matten og ruller sammen nori-flaket med risen inni, helt til du ikke ser mer ris.

Når du kommer hit, klemmer du forsiktig, men fast, fra ende til annen. Rull så matten av fra norien, men la rullen fortsatt være sammenrullet.

Fukt fingeren i vannet du har i kjelen og fukt godt langs hele kanten. Rull så sammen hele rullen, og sørg for at norien sitter godt fast i seg selv.

Dette gjorde jeg altså to ganger med laks og agurk, og én gang med crabsticks og avokado. Senere  viste det seg imidlertid at vi hadde litt lite ris, og da lagde vi maki av resten også og spiste laksen og kamskjellene uten ris under.

Uansett. Skjær makiene i én til to cm tykke skiver med en skarp kniv. Vær forsiktig så du ikke moser makien.

Så, nigiri. Nigiri-bitene er de firkantede bitene med ris, med fisk på toppen. Disse er svært enkle å lage – ta en liten håndfull ris og klem den sammen. Hold hånden rund og klem sammen, og klem i endene med fingrene i den andre hånden så det ikke tyter ut på siden. Legg dem ut på en tallerken og legg på et stykke med fisk.

Herfra brukte vi resten av risen til å lage maki, vi, siden begge synes disse bitene er best.

Slik ble det seende ut til slutt.

Sushi burde alltid serveres med hvitvin, men det er jo ikke alltid en student har råd til dette. Vi fant noen Hansa-øl i kjøleskapet (hurra for gjester som legger igjen øl!), og koste oss med det.

Håper noen prøver noen av rettene jeg foreslår iblant!

I morgen var egentlig middagsplanen ytrefilet av storfe, som er god-helg-tilbudet på Kiwi! Kjøp, kjøp! Koster bare 14,90 per porsjon på 150 gram. Superbillig, godt kjøtt.

Istedet blir det ovnsbakt kyllingfilet med fløtegratinerte poteter. Følg med i morgen kveld for oppskrift!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i 30-60 min, Når du vil slå deg løs, Oppskrifter, Over 110 kr. Bokmerk permalenken.

8 svar til Oppskrift: Sushi, enkelt forklart!

 1. Vi sier at det er han Blackout vi XD sier:

  Wow o.O du får det å lage sushi til å være enkelt 😛 Takk 😛

 2. Magnus sier:

  Dette virket så enkelt at selv jeg bør forsøke. Takk for gode forklaringer og fristende bilder.

 3. Anita sier:

  Kult. Siden din poppet opp ettersom jeg vil prøve meg på å lage sushi 🙂

  Takk for god forklaring og bilder med, dette må garantert prøves 😉

 4. Mari sier:

  Takk, jeg har alltid hatt lyst til å smake på sushi, og kanskje enda mer, prøve å lage det selv! Så nå blir det sushi smaking 😉

 5. Clara sier:

  Tips: Er så sinnsykt mye mer du kan putte inni makiene dine! 🙂 Prøv med gressløk, vårløk, philadelphiaost (helt konge sammen med salmalaks og avokado), krabbe, friterte reker (både blue dragon og Saitaku selger ferdigmix til frityr) kongekrabbe, sukkererter, chilimajones, mango, wasabi smurt på laksen…prøv deg frem!!

  Vil også anbefale å dyppe kniven i vann med sitron når du skjærer opp makirullene dine. Prøv også å dele den på midten først, så skjærer du to og to biter samtidig – gir færre trykk på rullen, og alle bitene blir like fine 😉 Prøv også misosuppen som forrett til sushien neste gang. Du får kjøpt den i 4pk av merket saitaku for ca 25 kr. Den er kjempegod med litt ekstra vårløk og tofu biter til 😉

  Lykke til videre med matlagingen din 🙂 Fin blogg forresten!

 6. EnGodDoseSannhet sier:

  Kjempeflott forklart, skal i gang for første gang selv i dag, har handlet på Drotningsvik senter, som har en Asiatisk butikk i 1. etasjen ved siden av Rema 1000 – der var det forresten noe billigere enn på Galleriet – prisene du skrev. 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s